Genpro

A berepülés menete

A GENPRO egyszemélyes műrepülőgép berepülése két fő részből áll. Az első a repülőgép repülési tulajdonságainak, teljesítményeinek és rendszereinek légi vizsgálatából áll, a második rész teljes egészében a műrepülésről szól.

Az első rész további 3 fázisból áll, melyek keretében a következőket fogjuk vizsgálni, tesztelni:

földi rendszerpróbák, kis és nagysebességű gurulópróbák, földi manőverezhetőség

  • talajmenti repülések
  • a repülőgép általános repülőképességének vizsgálata ezzel a motor-légcsavar-sárkány konfigurációval
  • a motor hűtési tulajdonságai
  • a pitot-statikus rendszer kalibrálása
  • stabilitás és kormányozhatósági vizsgálatok
  • átesés és dugóhúzó tulajdonságok vizsgálata
  • repülési teljesítmények ellenőrzése (fel-leszálló, emelkedő, sikló utazó stb.)
  • aeroellasztikus jelenségek vizsgálata
  • rendszerpróbák légi vizsgálata

A második részben a műrepülési tulajdonságokat vizsgáljuk. Ez a szakasz is három különböző fázisból áll.

Az első fázisban a főbb Aresti műrepülő figurákat külön-külön vizsgáljuk.

A 2. fázisban az egyes figurákat összekötve, komplex műrepülést végzünk, majd a 3. fázisban a giroszkópikus manőverek ellenőrzése következik, és összetett műrepülés a műrepülő bemutatókon használt manőverekkel.

Az egész berepülés az úgynevezett „Repülési Terület” fokozatos bővítésével történik, ami a teljes sebesség és terhelési tartomány vizsgálatával fejeződik be.

Legfőbb célunk a mindenre kiterjedő, lépésenkénti, biztonságos berepülés végrehajtása. Az első fázis legfőbb feladata hogy meggyőződjünk arról hogy a repülőgéppel lehet-e biztonságosan repülni és megfelel-e az EASA CS-23-as előírásban foglaltaknak. Ha a repülőgép kielégíti a fenti követelményeket, akkor bocsátható a következő, műrepülési fázisba.

Ezen fázis keretén belül meghatározzuk az egyes műrepülő figurák jellemzőit, megállapítjuk a szükséges kezdő sebesség értékeket, és a figurák végrehajtásának repülőgép vezetési technikáját.

A berepülés két fő fázisát, két különböző tapasztalatú és szakmai hátterű pilóta fogja végezni. Tamás az elsőt, François a másodikat. A tesztrepülések kisebb átfedéssel fognak zajlani a két fő rész között, hogy mindkét pilóta véleményezni tudja a repülőgép minden tulajdonságát, és a további esetleges módosítások az ő együttes véleményük alapján fog történni.